2014-12-26

Το ιονοσφαιρικό sounder του Αστεροσκοπείου Αθηνών

 Όπως ίσως γνωρίζετε το ιονοσφαιρικό sounder (ionosonde) του Αστεροσκοπείου Αθηνών (Πεντέλης) ήταν εκτός λειτουργίας για κάποιους μήνες, επισήμως για λόγους συντηρήσεως. Σήμερα δοκίμασα διστακτικά  να συνδεθώ και είδα ότι είναι πάλι σε λειτουργία, στην παλιά του διεύθυνση http://www.iono.noa.gr/ και κατεβάζει κανονικά ιονογράμματα. Επίσης αναγνωρίζει τους παλιούς κωδικούς και password που είχε παλιά για είσοδο στο site. 

Τα ιονογράμματα της Πεντέλης είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για προσδιορισμό της δυνατότητας επικοινωνίας NVIS στα 40 m (7 MHz) μεταξύ ελληνικών σταθμών.

Για τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τα ionosondes και ιονογράμματα, δείτε το αρκετά ωραίο άρθρο Ionosonde στο website HF Underground wiki

2 comments:

  1. UPDATE, 2015-10-20: Δυστυχώς το sounder εδώ και κάποιες εβδομάδες είναι πάλι εκτός λειτουργίας, ή τουλάχιστον, μη προσβάσιμο από το Internet. Η έλλειψή του είναι αισθητή.

    ReplyDelete
  2. Το Αστεροσκοπείο έχει ανασχεδιάσει το website. Προς το παρόν το URL για πρόσβαση στο ionosonde είναι http://www.iono.noa.gr/athens-digisonde Από την σελίδα αυτή πρέπει να επιλέξετε το "Access to real-time AT138 data" για να επισκεφθείτε το μενού με τα ιονογράμματα.

    ReplyDelete